Smrikva
Ulje smrikve (primorske kleke) dobiva se parnom destilacijom iglica i bobica biljke Juniperus oxycedrus. Biljka raste uz mediteransku obalu te je specifična po svojim crvenim bobičastim plodovima. Eterično ulje sadrži monoterpen α-pinen. Aktivni je sastojak mnogih kozmetičkih i toaletnih proizvoda te parfema. Dobar je tonik, aseptik urogenitalnog trakta, sadrži i protu-upalna svojstva. Važan je sastojak u pripravcima protiv celulita, edema i debljine. Ulje je aktivni sastojak prirodnih osvježivača, kupki i masažnih ulja jer pomaže pri uklanjanju simptoma nervozne iscrpljenosti, nesanice i umora.