ČEMPRES
Čempres je vrlo elegantno, visoko stablo stožaste krošnje, malih okruglih češera. Oleorezina i drvo koristili su se kao tamjan u mnogim ritualima antičkog doba, u fitoterapiji kod menstrualnih tegoba, proljeva i dišnih tegoba. Simbolika ovoga drveta je vrlo duhovna, a kao i u mitologiji ističe se njegovo svojstvo da simbolički povezuje život od rođenja do smrti. Esencijalno ulje koristi se danas u kozmetici. Sadrži uglavnom monoterpene (alfa pinen, delta-3-karen), seskviterpen cedrol, te malo diterpena i diterpenskih kiselina. Poznat kao linfotonik i venotonik. Eterično ulje posjeduje skromnu antibakerijsku aktivnost, aktivno protiv roda Mycobacterium. Indicirano je kod varikoziteta vena, edema, hemoroida, tuberkuloze pluća, adenoma i upale prostate.