LAVANDA
Rodu lavanda (lat. Lavandula) pripada preko 40 različitih vrsta, brojnih križanaca i uzgojenih klonova lavande. Bitno ih je razlikovati jer razne vrste lavande imaju i različito djelovanje, a neke od njih su i toksične.
Eterično ulje lavande je zbog svojih blagotvornih svojstava od davnina poznat prirodni lijek. Raspon djelovanja i primjene lavandinog ulja doista je širok. Latinska riječ lavare znači prati, što se može povezati s činjenicom da su lavandino ulje stari Rimljani koristili za ispiranje rana. Priča kaže da su proizvođači rukavica iz Grassea izbjegli epidemiju kuge u srednjem vijeku, upravo zahvaljujući lavandinom ulju koji su koristili za aromatiziranje kože.
Najčešće vrste lavande čija se eterična ulja nalaze na tržištu su sljedeće:
- prava lavanda (Lavandula officinalis ili Lavandula vera ili Lavandula angustifolia)
- širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia)
- španjolska lavanda (Lavandula stoechas)
- lavandini (Lavandula x hybrida ili Lavandula x intermedia)

Eterično ulje od prave lavande: Pravoj se lavandi s punim pravom pripisuje epitet ¨kraljica aromaterapije¨. Stoga, i njeno ulje posjeduje takva svojstva. Ono je blagog i smirujućeg djelovanja. Eterično ulje lavande je jak spazmolitik, blagi sedativ te djeluje blago analgetički i protuupalno. Ubrzava epitelizaciju kože. Stoga se često koristi za čišćenje rana i njihovo brže zacijeljivanje te kao opuštajuće sredstvo kod raznih grčeva i napetih mišića kao posljedice stresa.

Ulje od lavande je izvrstan sedativ i djeluje smirujuće na organizam te pomaže kod problema s nesanicom, glavoboljom i migrenom. Od davnina je poznato repelentsko svojstvo lavande (tjeranje insekata). Eterično ulje lavande je nezaobilazan suputnik na izletima u prirodu i putovanjima. Hidrolat lavande koristi se za tretman akni i za upalne bolesti kože, te kod bakterijskog konjunktivitisa.