SMILJE
Smilje (Helichrysum italicum), mediteranska je biljka koja raste na sunčanim kamenjarima, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova, tradicionalno upotrebljavana za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka.

Stabljika je uspravna, nerazgranjena, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvatova. Cvate u lipnju i srpnju i ljekoviti dio biljke je cvijet. Raste na pijesku, uz obalu mora, u kamenjarima i pukotinama stijena uz puno sunčeve svjetlosti.

Prirodno mu je stanište Mediteran, južna Europa. Vrlo je otporan na hladnoću, pa i ispod nule. 

Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja, a za terapeutsku upotrebu smatraju se najpoželjniji varijeteti bogati italodionima (oko 30%), neterpenskim diketonima, najefikasnijim poznatim spojevima koji pomažu apsorpciji hematoma, a također i iznimno djelotvorno utječu na regeneraciju tkiva.

Osim italodiona, eterično ulje smilja sadrži monoterpenske alkohole, monoterpene i estere. Zahvaljujući svom sastavu, osim sto djeluje antihematomatično i regenerativno, smilje je također mukolitik, spazmolitik, djeluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimulira rad hepatocita, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje.